Maden in de container? 5 tips om te bestrijden!

Delen op:
Maden in de container

Wat zijn maden en waar komen ze vandaan?

Maden zijn de larven van vliegen of muggen. Ze hebben geen poten en zijn meestal wit of geel. Ze leven in voedsel zoals mest, organisch afval, rot fruit of vlees. Wanneer een made genoeg heeft gegeten, verandert zijn huid in een bruine, cilindrische pop. Hierin begint de made te veranderen in een vlieg. Na een paar dagen barst de pop open en komt de vlieg eruit. Hoe snel dit gebeurt, hangt af van de temperatuur.

Waarom heb ik maden in de container?

Maden in de container verschijnen doordat vliegen hun eitjes leggen op onbedekte voedselresten of ander organisch afval. De warme temperatuur versnelt het ontwikkelingsproces van vliegen en maden, waardoor ze snel kunnen groeien. Een vuile container met achtergebleven voedselresten is de ideale omgeving voor maden. Aangezien dit heel vaak voorkomt hebben wij 5 tips voor u om maden in de container te voorkomen!

Tip 1: Houd de container goed schoon

Zorg ervoor dat u uw container na elke keer legen even wordt uitspoelt. Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om dit grondig te laten doen door een gespecialiseerd bedrijf, door bijvoorbeeld Clico Clean!

Tip 2: Verzamel het GFT-afval in een biozak

Biologisch afbreekbare zakken voor GFT-afval zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar helpen ook tegen vieze geurtjes en zorgt ervoor dat het GFT-afval beter afgesloten wordt. Door GFT-afval goed verpakt te houden, wordt het minder aantrekkelijk voor ongedierte zoals maden, die vaak worden aangetrokken door de geur van rottend afval.

Tip 3: Zet de container op een koele plek

Als u de mogelijkheid hebt, zet de container dan op een schaduwrijke, koele plek. Warme temperaturen versnellen de groei van maden in de container.

Tip 4: Gebruik zout of azijn

Strooi een handvol zout op de bodem van de container of spuit een beetje azijn in. Beide methoden zijn effectief om maden te doden en te voorkomen dat nieuwe zich nestelen. Zorg ervoor dat u kleine hoeveelheden gebruikt, want een overmatige hoeveelheid zout kan schadelijk zijn en een te sterke geur van azijn kan ontstaan in de container.

Tip 5: Laat uw container regelmatig legen.

Zorg ervoor dat de container niet overvol raakt. Het is belangrijk om deze regelmatig te laten legen, zodat het afval niet te lang blijft liggen en begint te rotten. ROVA komt eens in de twee weken langs, dus maak hier gebruik van! Via ROVA kunt u uw persoonlijke inzamelkalender vinden. Als u klant bent van Clico Clean kunt u precies zien wanneer wij uw container schoonmaken via onze waskalender!

Volg deze stappen om de kans op maden in de container aanzienlijk te verminderen. Een fijne zomer gewenst!

Meer blogs

Maden in de container
Maden in de container? 5 tips om te bestrijden!
Reinigen van zonnepanelen
5 vragen en antwoorden over het reinigen van zonnepanelen
clicoclean_de_5_grootste_vijanden_van_een_schone_container
De 5 grootste vijanden van een schone container