5 vragen en antwoorden over het reinigen van zonnepanelen

Delen op:
Reinigen van zonnepanelen

'Reinigen van zonnepanelen is dat nodig?', is een vraag waar veel mensen mee zitten. Is het noodzaak of is het overbodige luxe? Wij geven u 5 antwoorden op de meest gestelde vragen.

1. Hoeveel meer levert het mij op na het reinigen van mijn zonnepanelen?

Zoals u zult begrijpen is hier geen eenduidig antwoord op te geven, maar over het algemeen is dit vaak een minimale toename (<5%). Het is dus in de meeste gevallen niet zo dat u de kosten van de reiniging terugverdient aan rendement op uw zonnepaneel.

2. Kunnen zonnepanelen gereinigd worden met ‘normaal’ water?

Daarop kunnen we vrij resoluut ‘nee’ zeggen, met een kleine ‘tenzij’. In principe moet een zonnepaneel schoongemaakt worden met osmosewater. Dit is water waar geen kalk in zit. Vergelijk dit met het wassen van de ramen. Als u de ramen niet droog trekt blijven er vlekken achter van de kalk. Dat wilt u uiteraard niet op uw zonnepanelen. Wilt u toch zelf de zonnepanelen wassen, trek deze dan helemaal na met een trekker.

3. Hoe vaak moeten zonnepanelen schoongemaakt worden?

Dit wisselt erg doordat de omgeving een belangrijke factor is. Heeft u hoge bomen vlakbij uw huis of zit uw huis naast een drukke weg? Dan is het zonnepaneel vaak sneller vervuild. Het ene zonnepaneel heeft elk jaar een reiniging nodig, de andere heeft genoeg aan eens per drie jaar. Als u vanaf de grond duidelijke vervuiling kunt waarnemen op het zonnepaneel, dan is dit vaak een goede indicatie.

4. Bij welke vervuiling is reiniging écht noodzakelijk?

Wij adviseren u om vuil als vogelpoep, mos en algen (groene aanslag) niet te lang op het zonnepaneel te laten zitten. Dit tast namelijk de toplaag aan, waardoor de levensduur van het paneel verkort wordt.

5. Wat kost het reinigen van zonnepanelen?

De prijs is afhankelijk van het type en de hoeveelheid vervuiling, en de bereikbaarheid van de zonnepanelen. Liggen de zonnepanelen bijvoorbeeld op het hoge schuine dak, dan is de prijs hoger dan wanneer de zonnepanelen op een plat dak van de schuur of garage liggen. Vaak ligt de prijs voor 10 zonnepanelen rond de 80 euro. In elke situatie maken wij een offerte op maat.

Meer blogs

Maden in de container
Maden in de container? 5 tips om te bestrijden!
Reinigen van zonnepanelen
5 vragen en antwoorden over het reinigen van zonnepanelen
clicoclean_de_5_grootste_vijanden_van_een_schone_container
De 5 grootste vijanden van een schone container